Over de campagne

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn, ook in het donker. Hoewel fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is, fietsen zij toch nog te vaak zonder verlichting. Omdat de verlichting kapot of gestolen is, de batterijen leeg zijn of omdat gewoon simpelweg vergeten wordt de verlichting aan te zetten. En dat brengt risico’s met zich mee. Zonder fietsverlichting zijn fietsers slecht zichtbaar voor het andere verkeer. Met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20% af.
De landelijke fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ stimuleert het hebben én gebruiken van goede fietsverlichting in het verkeer. De regionale overheden en betrokken maatschappelijke organisaties zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de campagne in hun regio. Dinsdag 1 november lanceert provincie Utrecht de fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ in de regio. De campagne speelt zowel online- als offline af.
ESCAPEBOX FOLLOW THE LIGHT
Op diverse plekken in de provincie Utrecht is komende periode de “Escape Box Follow the light’ te vinden. Een mobiele VR-escaperoom waar jongeren in een virtuele wereld geconfronteerd worden met de gevaren van rijden zonder fietsverlichting. De escapebox trekt tot en met januari 2023 door de provincie Utrecht. Kijk hier voor het actuele overzicht van de locaties.
TikTok-challenge
Naast de mobiele VR-escaperoom vormen sociale media een belangrijk onderdeel van de campagne. Zo is in samenwerking met verschillende TikTok-creators een TikTok-challenge opgezet. Jongeren kunnen meedoen door te laten zien hoe zij hun fiets verlichten. Ze maken daarbij kans op verschillende prijzen, waaronder een Veloretti citybike. Daarnaast krijgt de campagne online aandacht door de inzet van advertenties op TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat en Youtube.
Handhavingsacties
Naast de bewustwordingsacties wordt er gedurende de winterperiode ook extra gehandhaafd op fietsverlichting. Zo zijn er onaangekondigde acties waarbij politie het fietsverkeer controleert op het hebben van goede verlichting. Wanneer dit niet het geval is, kan gekozen worden om het licht, ter plekke, tegen vergoeding te laten maken door de bij de actie aanwezige fietsenmaker. Als dit niet mogelijk of gewenst is, volgt een boete van 60 euro. Via social media, posters in scholen en radiocommercials worden jongeren en hun ouders op de hoogte gebracht van de campagne en de handhavingsacties.