Over de campagne

Over de campagne

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn, ook in het donker. Hoewel fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is, fietsen zij toch nog te vaak zonder verlichting. Omdat de verlichting kapot of gestolen is, de batterijen leeg zijn of omdat gewoon simpelweg vergeten wordt de verlichting aan te zetten. En dat brengt risico’s met zich mee. Zonder fietsverlichting zijn fietsers slecht zichtbaar voor het andere verkeer. Met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20% af.

De landelijke fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ stimuleert het hebben én gebruiken van goede fietsverlichting in het verkeer. De regionale overheden en betrokken maatschappelijke organisaties zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de campagne in hun regio. Woensdag 1 november 2023 lanceert provincie Utrecht de fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ in de regio. De campagne speelt zowel online- als offline af.

social ar-filter game

Het leven van jongeren draait om sociale media. Van scrollen, swipen en liken tot appen, tikken en spraakmemo’s – ze zijn constant ‘AAN’.

Daarom nemen sociale media een centrale plaats binnen deze campagne. De provincie heeft een opvallend social AR-filter laten creëren in de vorm van een verrassende game. In deze game moeten jongeren ontsnappen aan duistere monsters door hun fietslicht te gebruiken. Op een speelse en creatieve wijze komt de boodschap kraakhelder over: “Doe je licht aan als je in het donker fietst!”.

Samen met diverse Instagram-influencers is er een samenwerking opgezet om extra aandacht te vragen voor de juiste fietsverlichting en om de boodschap nog krachtiger te laten overkomen.

vr game ‘Escape the dark’

Daarnaast heeft de provincie Utrecht een mobiele VR game ontwikkeld. Het gaat niet alleen om bewustzijn; de provincie wil jongeren ook daadwerkelijk aanzetten tot nadenken over hun fietsveiligheid en het gesprek hierover stimuleren. De mobiele VR game combineert virtual reality-puzzels met het echte leven. Jongeren moeten samenwerken om wezens en monsters te verslaan en veilig thuiskomen met hun fietslicht aan. De VR game zal te vinden zijn op verschillende scholen en op 16 december 2023 op Hoog Catharijne in Utrecht.

Handhavingsacties

Naast de bewustwordingsacties wordt er gedurende de winterperiode ook extra gehandhaafd op fietsverlichting. Zo zijn er onaangekondigde acties waarbij politie het fietsverkeer controleert op het hebben van goede verlichting. Wanneer dit niet het geval is, kan gekozen worden om het licht, ter plekke, tegen vergoeding te laten maken door de bij de actie aanwezige fietsenmaker. Als dit niet mogelijk of gewenst is, volgt een boete van 60 euro.

© 2024 Provincie Utrecht Sitemap Privacy statement Toegankelijkheid
Provincie Utrecht